Інтеграція з Google Analytics 4

Добрий день.

Не так давно Google оголосив, що платформа Universal Analytics перестане обробляти нові дані в стандартних ресурсах з 1 липня 2023 року і що потрібно переводити всі свої ресурси на Google Аналітика 4.

У зв'язку з цим, ми також додали можливість налаштувати інтеграцію веб-форм з GA4. Для цього ми створили окремий модуль інтеграції "Google Analytics 4", залишивши підтримку Universal Analytics в налаштуваннях форми.

Якщо ви вже перейшли з Universal Analytics на Google Analytics 4, то для того, щоб налаштувати інтеграцію необхідно перейти в розділ "Модулі" і знайти там наш новий модуль:

Інтеграція з GA4 1

Наведіть на нього курсор і натисніть кнопку "Додати", після чого перед вами відкриються основні налаштування модуля інтеграції GA4:

Інтеграція з GA4 2

Тут необхідно ввести ідентифікатор потоку даних, назву події і при необхідності можна додати параметри події, натиснувши на відповідну кнопку.

Ідентифікатор потоку можна дізнатися, якщо перейти в режим "Адміністратора" і відкрити розділ "Потоки даних":

Інтеграція з GA4 3

Тут необхідно створити новий потік даних, якщо його у вас ще немає або вибрати існуючий, клікнувши по його назві:

Інтеграція з GA4 4

У вікні, ви і знайдете ідентифікатор потоку даних:

Інтеграція з GA4 5

В Universal Analytics відправка події виглядала наступним чином:

ga('send', 'event', [eventCategory], [eventAction], [eventLabel], [eventValue], [nonInteraction]);

або

gtag('event', '<eventAction>', {
  'event_category': <eventCategory>,
  'event_label': <eventLabel>,
  'value': <eventValue>,
  'non_interaction': true
});

де:

  • eventCategory (Категорія події, обов'язковий параметр) – загальне ім'я для групи об'єктів, яке потрібно відстежувати. Наприклад: кнопка, форма, посилання і т. д.;
  • eventAction (дія за подією, обов'язковий параметр) – визначає тип взаємодії користувача з об'єктом сайту. Наприклад: клік, перегляд, завантаження і т. д.;
  • eventLabel (ярлик події, необов'язковий параметр, але рекомендований) – це категорія (група), до якої відноситься відстежуваний об'єкт. Наприклад: "навігаційне меню";
  • eventValue (цінність події, необов'язковий параметр) - цілочисельне значення, яке можна використовувати для надання даних про подію користувача, наприклад:»час, сума транзакції, проходження n-ого рівня в грі і т. д."
  • nonInteraction/non_interaction (без взаємодії, необов'язковий параметр) - може приймати значення true або false. Якщо передається true, то ця подія ніяк не вплине на Параметри і показники в звітах Google Analytics, в тому числі і на показник відмов.

В Universal Analytics події налаштовуються на рівні подання, в розділі цілі:

Інтеграція з GA4 6

У GA4 немає вищеописаних параметрів (Категорія, Дія, Мітка, Вартість), а сама конструкція має вигляд:

gtag('event', '<event_name>', {
  '<parameter_1_name>': <parameter_1_value>,
  '<parameter_2_name>': <parameter_2_value>,
  '<parameter_3_name>': <parameter_3_value>
});

<eventAction> в Universal Analytics зіставляється з <event_name> (назва події) в Google Analytics 4, а <eventCategory>, <eventLabel>, <eventValue> і їх значення передаються як параметри події у вигляді пари ключ: значення. Список параметрів ви налаштовуєте самі і можете передавати різні дані, за допомогою яких можна дізнатися додаткову інформацію про передані події, наприклад, назва форми або адреса сторінки.

Event Name (Назва події) - ключовий елемент при створенні події.

У Google Analytics 4 є автоматично реєстровані події, у яких вже є свої власні event_name, а також події типу поліпшена статистика, у яких теж назви подій зумовлені системою. Крім цього є ще й рекомендовані події. Подивитися назви подій для кожного з типу можна за посиланнями:

Якщо ви використовуєте свою власну назву події, то така подія вважається спеціальною.

Після того, як ви заповните назву події і його параметри, необхідно перевірити правильність передачі даних в GA4. Це можна зробити різними способами:

  • Перевірити подію у звіті "в реальному часі"
  • За допомогою DebugView в розділі "Конфігурація" і розширенням для браузера Google Analytics Debugger

Measurement Protocol

При необхідності, можна налаштувати відправку подій в GA4 через Measurement Protocol. Для цього в налаштуваннях модуля відкрийте розділ "Measurement Protocol":

Інтеграція з GA4 7

Тут необхідно активувати перемикач "Використовувати Measurement Protocol для надсилання подій" і нижче ввести "секретний ключ API для Measurement Protocol".

Секретний ключ API можна знайти в налаштуваннях потоку GA4, клікнувши на відповідний розділ:

Інтеграція з GA4 8

Після чого перед вами відкриється наступне вікно:

Тут необхідно натиснути на кнопку "Створити", далі придумати назву і створити секретний ключ API, значення якого і потрібно ввести в налаштуваннях модуля:

Інтеграція з GA4 10

Включивши відправку подій через Measurement Protocol подія буде відправлятися в GA4 не в браузері користувача, а у фоновому режимі з сервера, при створенні заявки.

Якщо включити перемикач "Відправляти події на сервер валідації", то подія буде відправлятися на тестовий сервер валідації GA4, де можна перевірити правильність формування події. Якщо щось буде налаштоване неправильно, то в логах можна знайти в чому саме помилка.

Всі відповіді сервера при відправки подій через Measurement Protocol будуть зберігатися в розділі "Логи", а також буде списуватися ліміт "Дії модулів інтеграції".

На сьогодні це все. Вдалого дня!

Коментарі
Готові шаблони веб-форм
Platinum

Виготовлення сходової конструкції

Відповівши на кілька питань, користувачеві розрахують вартість виготовлення сходової конструкції за необхідними параметрами Докладніше
Gold

Форма первинного відвідування пацієнта

Отримайте детальну інформацію про історію хвороби вашого пацієнта за допомогою цієї простої і зручної форми. Докладніше
Platinum

Кращий актор останнього десятиліття

​​Встановіть голосування на свій сайт і дізнайтеся думку користувачів Докладніше
Free

Як Ви оцінюєте харчування в нашій школі?

Форма голосування для оцінки харчування у вашій школі Докладніше

Замовте розробку форми під ключ

Немає часу розбиратися з усіма налаштуваннями самому? Не проблема!
Замовте розробку веб-форми у нас